Ίσκα... Όσοι καλλιεργείτε αμπέλι την γνωρίζετε. Είναι ύπουλη, είναι θανατηφόρα και δεν καταπολεμάται. Η Ίσκα της αμπέλου γίνεται ολοένα και πιο σοβαρή απειλή για τον Ελληνικό αμπελώνα. Επεκτείνεται συνεχώς και προσβάλει σχεδόν όλες τις ποικιλίες προκαλόντας μεγάλες απώλειες στους αμπελώνες μας. Σε αυτό το άρθρο του The Greek Vineyard θα ρίξουμε φως στην φύση αυτής της ασθένειας, θα παρουσιάσουμε μια σύγχρονη τεχνολογία εντοπισμού και θα δώσουμε καλλιεργητικές οδηγίες που μειώνουν τις πιθανότητες μετάδοσης αυτής της ασθένειας.
Παθογόνα αίτια - Συμπτώματα
Όταν μιλάμε για Ίσκα δεν μιλάμε για ένα παθογόνο, αλλά για... 13! Ναι, 13 ύποπτοι για αυτό το πρόβλημα. Οι μύκητες αυτοί είναι γνωστοί και για άλλες ασθένειες. Τα παθογόνα αυτά αναπτύσσονται στο πυρήνα των μόνιμων τμημάτων του πρέμνου (πρέμνο=αμπέλι) και αυτό καθιστά πολύ δύσκολη την παρακολούθηση και την καταπολέμηση. Η ύπαρξη αυτών των παθογόνων στο αγγειακό σύστημα των πρέμνων προκαλεί προβλήματα στην φυσιολογική λειτουργία. Οι τοξίνες που παράγουν, τα υποπροϊόντα δηλαδή της βιολογικής τους λειτουργίας μέσα στο πρέμνο, προκαλούν φραγή και νεκρωτικούς ιστούς μέσα στα αγγεία. Κάτα κάποιο τρόπο δηλαδή, η ίσκα προκαλεί σταδιακή φραγή των αγγείων και "έμφραγμα" στα πρέμνα. Η ροή του νερού και των χυμών απο την ρίζα και προς τα φύλλα και αντίστροφα μειώνεται σταδιακά και όταν πλέον τα περισσότερα αγγεία έχουν φραγεί, επέρχεται η ξήρανση τμημάτων ή ολόκληρου του πρέμνου (ανάλογα με το σημείο της προσβολής). Γι αυτό και τα περισσότερα συμπτώματα εμφανιζονται όταν οι καιρικές συνθήκες ευννούν, δηλαδή με υψηλή ατμοσφαιρική θερμοκρασία και έντονο υδατικό στρές και όταν πλέον η εξάπλωση της ασθένειας μέσα στο πρέμνο είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο.
Ιστορικά στοιχεία
Η Ίσκα είναι η παλαιότερη καταγεγραμμενη ασθένεια αμπέλου στην ιστορία. Πρώτες παρατηρήσεις έγιναν απο τους Αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους. Κατά τον 20ο αιώνα, η Ίσκα κατέστρεφε το 5% της συνολικής έκτασης αμπελώνων στην Γαλλία κάθε χρόνο. Η χρήση Αρσενικώδους Νατρίου για την καταπολέμησή της οδήγησε στην σταδιακή μείωση της ασθένειας έως το 1980. Το 1980 οι μελέτες για την Ίσκα αυξήθηκαν καθώς είχε ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για την απαγόρευση του Αρσενικώδους Νατρίου ως ύποπτο για καρκινογεννέσεις. Το 1987 η χρήση Αρσενικώδους Νατρίου απαγορεύτηκε και η ασθένεια σταδιακά άρχισε να επεκτείνεται. Σήμερα η ασθένεια βρίσκεται και πάλι σε κορύφωση και προκαλεί τεράστια ζημιά στον παγκόσμιο αμπελώνα.
Μετάδοση - φαινοτυπική παρατήρηση
Κύρια σημεία εισόδου των παθογόνων στα πρέμνα, είναι οι πληγές από το κλάδεμα. από τα μηχανήματα που χρησιμοποιούμε για την καλλιέργεια και οι ζημιές απο παγετό ή χαλάζι. Εξετάζεται επίσης και η μετάδοση απο το έδαφος, χωρίς όμως να υπάρχουν ακόμα σαφή συμπεράσματα. Το κλάδεμα αποτελεί τον σημαντικότερο τρόπο μετάδοσης της ασθένειας μέσα στον αμπελώνα (απο πρέμνο σε πρέμνο) αλλά και απο αμπελώνα σε αμπελώνα (μέσω των εργαλείων κλαδέματος). Τα παθογόνα μπορούν να βλαστήσουν πάνω στις φρέσκες τομές κλαδέματος και όταν οι συνθήκες είναι ιδανικές, δηλαδή με συνθήκες υψηλής υγρασίας, βροχοπτώσεις και ήπια θερμοκρασία. Ειδικά αν το κλάδεμα γίνεται νωρίς χωρίς δακρύρροια οι πιθανότητες μετάδοσης αυξάνονται. Τα παθογόνα βλαστάνουν λοιπόν απο την τομή του κλαδέματος και προς τα κάτω και εγκαθίστανται σε αγγεία όπου και πολλαπλασιάζονται. Χρόνο με το χρόνο οι μύκητες επεκτείνονται προς όλα τα τμήματα του πρέμνου. Η εμφάνιση συμπτωμάτων ορατών στο μάτι γίνεται έως και 5 έτη μετά την μόλυνση του πρέμνου. Το γεγονός αυτό καθιστά τον έγκαιρο εντοπισμό των μολυσμένων πρέμνων πολύ δύσκολο. Χωρίς να γνωρίζουμε ποια πρέμνα είναι μολυσμένα, οι πιθανότητες μετάδοσης της Ίσκας αυξάνονται κατακόρυφα.
Η γεωργία ακριβείας στην μάχη κατά της Ίσκας - Γνωρίστε την farmAIr

Όπως αναφέραμε και παραπάνω η Ίσκα δεν εμφανίζει συμπτώματα τα πρώτα 3 εως 5 έτη απο την μόλυνση. Αυτό καθιστά πολύ δύσκολη την παρατήρηση και την επίσημανση μολυσμένων πρέμνων μέσα σε ένα αμπελώνα με γυμνό μάτι.. Η τεχνολογία έρχεται να κλείσει αυτό το κενό!
Πως όμως μπορεί να γίνει αυτό;
Μια δυναμική λύση έρχεται απο την εταιρεία farmAIr με την χρήση σύγχρονων Drone και θερμικών καμερών. Η αρχή πάνω στην οποία βασίζονται είναι απλή. Η θερμοκρασία στο φύλλωμα των πρέμνων που έχουν μολυνθεί είναι μεγαλύτερη και αυτό διότι η κυκλοφορία των χυμών περιορίζεται μειώνοντας έτσι την διαπνοή. Η διαπνοή λειτουργεί όπως ο ιδρώτας στους ανθρώπους. Η εξάτμιση νερού απο τα στομάτια προκαλεί ψύξη στο φύλλωμα και διατηρεί την θερμοκρασία του φύλλου σε φυσιολογικά επίπεδα εξασφαλίζοντας έτσι την καλή φωτοσυνθετική λειτουργία και όλες τις βιολογικές λειτουργίες του φυτού. Κακή κυκλοφορία χυμών στα αγγεία, οδηγεί σε μείωση της διαπνοής και συνεπώς σε αύξηση της θερμοκρασία του φύλλου.


Εικόνα 1: Αριστερά κανονική φωτογραφία φύλλου, δεξιά θερμική απεικόνιση του ίδιου φύλλου (Πορτοκαλί-Ερυθρό, ζώνες υψηλότερης θερμοκρασίας - Υπόδειξη βιοτικού-αβιοτικού στρες)
Στα πρώτα χρόνια της μόλυνσης η ζημιά αυτή δεν μπορεί να παρατηρηθεί με γυμνό μάτι, καθώς τα φύλλα παραμένουν πράσινα και η βλάστηση φυσιολογική. Οι θερμικές κάμερες όμως μπορούν να κατάλαβουν τέτοια προβλήματα. Οι εικόνες της θερμικής κάμερας συνδυάζονται με φωτογραφίες κανονικής κάμερας και μια εξελιγμένη εφαρμογή "μαρκάρει" τις ύποπτες περιοχές στον αμπελώνα.
Η επαναστατική τεχνολογία της farmAIr δείνει την δυνατότητα της ψηφιακής απεικόνισης του προβλήματος ούτως ώστε ο γεωπόνος ή ο αμπελουργός να μπορέσει να βρει τα μολυσμένα πρέμνα μέσα στο κτήμα του, να προβεί σε πιο λεπτομερείς εξετάσεις και αν απαιτείται να τα απομονώσει για να μειωθούν οι πιθανότητες μετάδοσης της ασθένειας.
Ο παραγωγός έχει την δυνατότητα να βλέπει ανά πάσα στιγμή από το κινητό του ή τον υπολογιστή του τις ύποπτες περιοχές στον αμπελώνα του.
Η εταιρεία δίνει την δυνατότητα της παρακολούθησης των αμπελώνων σας είτε με την επίσκεψη και την χρήση των δικών τους drone ή με την δυνατότητα ανάρτησης εικόνων από εσάς εφόσον κατέχεται κατάλληλο εξοπλισμό.
Και στις δύο περιπτώσεις το κόστος γι αυτή την υπηρεσία είναι ιδιαίτερα προσιτό. Σας συνιστούμε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες απο το επίσημο website της farmAIr εδώ:
https://farmair.io/el/

Εικόνα 2: Πως λειτουργεί η τεχνολογία της farmAIr βήμα προς βήμα
Σύντομα το κανάλι μας στο Youtube (The Greek Vineyard) θα φιλοξενήσει τους ιδρυτές της εταιρείας farmAIr και θα παρουσιάσει λεπτομερώς την νέα αυτή τεχνολογία σε ένα special επεισόδιο!
Γι' αυτό μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή στο κανάλι μας:
https://www.youtube.com/c/TheGreekVineyard
Η μείωση της μετάδοσης της Ίσκας - Το μοναδικό μας "όπλο" εως τώρα
Το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία θεραπεία αυτή την στιγμή για την ίσκα της αμπέλου, καθιστά κατανοητή την ανάγκη μείωσης της μετάδοσής της. Πως όμως μπορούμε να μειώσουμε την μετάδοση;
Καταρχάς, όπως αναφέραμε ήδη, η κύρια αιτία μετάδοσης της Ίσκας είναι το κλάδεμα. Τα παθογόνα μεταφέρονται πάνω στις λάμες των ψαλιδιών ή/και αερογενώς από τομή σε τομή, απο πρέμνο σε πρέμνο και απο αμπέλι σε αμπέλι. Η απολύμανση των κλαδευτικών μέσων (κλαδευτήρια, πριόνια και ψαλίδες), μειώνει κατά πολύ την μετάδοση των παθογόνων. Η απολύμανση μπορεί να γίνει με:
Αλκοολούχο λοσιόν (υψηλόβαθμη) ή καθαρή αλκοόλη
Φορμόλη 2% σε νερό (2 ml / 100 mil διαλύματος)
Χλωρίνη 10% σε νερό (10ml / 100 ml διαλύματος)
Τα παραπάνω παρασκευάσματα τα τοποθετούμε σε μικρούς ψεκαστήρες χειρός και τους έχουμε συνεχώς στο χέρι μας. Η εφαρμογή πρέπει να γίνεται πολύ τακτικά (το καλύτερο απο πρέμνο σε πρέμνο).
Το κλάδεμα πρέπει να γίνεται ημέρες με χαμηλή ατμοσφαιρική υγρασία και όταν δεν αναμένονται βροχές. Το νερό βοηθά στην γρηγορότερη ανάπτυξη της ασθένειας στις φρέσκες τομές κλαδέματος. Όσο πιο αργά γίνεται το κλάδεμα (κοντά στην περίοδο εκβλάστησης και με δακρύρροια) οι πιθανότητες μετάδοσης μειώνονται σημαντικά.
Η απολύμανση των τομών κλαδέματος, βοηθά πολύ στην μείωση της μετάδοσης των παθογόνων απο τα μολυσμένα πρέμνα στα υγιή. Η απολύμανση μπορεί να γίνει με:
Χαλκούχα σκευάσματα όταν αυτά ψεκάζονται αμέσως μετά το κλάδεμα (στο τέλος κάθε ημέρας με ένα ψεκαστήρα πλάτης είναι η καλύτερη λύση). Κατάλληλο για Βιολογική και συμβατική καλλιέργεια.
Εφαρμογή με το Tessior της BASF, ένα επαναστατικό προϊόν που παρέχει χημική και μηχανική προστασία στις τομές. Κατάλληλο για συμβατική καλλιέργεια μόνο.
Εφαρμογή Vintec της Agrology, ένα επαναστατικό προϊόν που παρέχει βιολογική προστασία με την δημιουργία ανταγωνιστικού περιβάλλοντος πάνω στις τομές του κλαδέματος (στο τέλος κάθε ημέρας με ένα ψεκαστήρα πλάτης είναι η καλύτερη λύση). Κατάλληλο για Βιολογική και συμβατική καλλιέργεια.
Πάστα εμβολιασμού (π.χ. Novaril) η οποία παρέχει μόνο μηχανική προστασία. Κατάλληλο για Βιολογική και συμβατική καλλιέργεια.
Δες περισσότερα για το Tessior της BASF στο βίντεο του The Greek Vineyard εδώ:
Μάθε περισσότερα για την Ίσκα απο το επεισόδιο του The Greek Vineyard αφιερωμένο σε αυτή την ασθένεια εδω:
Comments