top of page

Αμπελουργία του 2021: Μια χρονιά... Αρμαγεδδών...

Φτάνοντας στο τέλος της χρονιάς, μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως ναι... φέτος τα ζήσαμε όλα!


Η χρονιά ξεκίνησε με πολλές δυσκολίες, καθώς οι όψιμοι παγετοί έκαναν την εμφάνισή τους τόσο σε Βόρεια όσο και στην Νότια Ελλάδα αλλά και την Κρήτη. Οι ζημιές σε αμπέλια (ειδικά σε πρώιμες ποικιλίες), οπωροφόρα δέντρα και Ελιές ήταν δυστυχώς πολλές. Σε πολλές περιοχές ήταν τόσο έντονα τα φαινόμενα παγετού που πάγωσαν οι περισσότερες ελιές προκαλώντας εκτενείς ζημιές έως και ολική καταστροφή, ειδικά στα νεαρά δέντρα.


Στα μέσα της άνοιξης σειρά πήραν οι χαλαζοπτώσεις, οι οποίες σε πολλές περιοχές (όπως για παράδειγμα την περιοχή των Γιαννιτσών) προκάλεσαν βιβλικές καταστροφές σε οπωρώνες και άλλα περιουσιακά στοιχεία (σπίτια, αυτοκίνητα κ.α.). Οι χαλαζοπτώσεις συνεχίστηκαν για αρκετά μεγάλη περίοδο, αν και τα τελευταία χρόνια είναι πλέον αναμενόμενες, κάτι σαν... κλήρο για τον άτυχο.


Και μετά ήρθε το καλοκαίρι... Θερμοκρασίες Ερήμου, που άγγιξαν και τους 49 βαθμούς σε πολλές περιοχές. Κατά την διάρκεια του Ιουλίου, κατέγραψα έως και 65 βαθμούς °C στο έδαφος. Οι ζημιές από την ξηρασία συνεχίστηκαν και έβαλαν σε μπελάδες πολλούς παραγωγούς. Ειδικά για τους ξερικούς αμπελώνες τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα.


Εικόνα: Αριστερά θερμική απεικόνιση πρέμνου/εδάφους, δεξιά μέτρηση θερμοκρασίας εδάφους με θερμόμετρο υπέρυθρου (Εποχή Τέλη Ιουλίου 2021)


Στα μέσα του καλοκαιριού. βιώσαμε μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στην νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Η Βόρεια Εύβοια αντιμετώπισε μια γιγάντια καταστροφή 800.000 στρεμμάτων πευκοδάσους. Μαζί με το δάσος, δεκάδες σπίτια, αποθήκες, καλλιέργειες και κοπάδια χάνονται, αφήνοντας πίσω ανθρώπους με αβέβαιο μέλλον. Αξίζει να σημειώσουμε πως στην Εύβοια παράγεται το 90% της πανελλήνιας συνολικής παραγωγής ρητίνης (ρετσίνι), συνεπώς η καταστροφή του δάσους οδηγεί και σε μια τεράστια μείωση της παραγωγής ρητίνης όχι μόνο για φέτος αλλά και για τα επόμενα 20 χρόνια τουλάχιστον.


Δείτε την αυτοψία μας στην Εύβοια λίγο μετά την Πυρκαγιά:

Παράλληλα είχαμε φωτιές σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου (καταστροφές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις με ελαιώνες, οπωρώνες και αμπέλια) αλλά και τις μεγάλες πυρκαγιές σε Βίλια, Πεντέλη, Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες και Μαλακάσα, καθώς και πολλές άλλες μικρότερες εστίες σε όλη την χώρα. Οι αναφορές για τις απώλειες σε στρέμματα δεν είναι ακόμα σαφής, αλλά οι περισσότεροι φορείς εκτιμούν πως χάθηκαν σχεδόν 1,8 εκατομμύρια στρέμματα δασών μόνο το καλοκαίρι του 2021, μια έκταση που αντιστοιχεί στο 18% περίπου της συνολικής δασικής έκτασης της χώρας.


Μαζί με τις υψηλές θερμοκρασίες και τις φωτιές που επηρέασαν σημαντικά το κλίμα της χώρας, η ξηρασία έπαιξε και αυτή ένα τεράστιο ρόλο στην φετινή παραγωγή. Η έλλειψη βροχοπτώσεων δημιούργησε σοβαρά προβλήματα σε ξερικές περιοχές. Τα πιο συνήθη συμπτώματα σε ξερικούς αμπελώνες ήταν η πτώση των φύλλων (κυρίως από τους βραχίονες μέχρι το πρώτο διπλό σύρμα), το κάψιμο και μαράζωμα των σταφυλιών και η σημαντική υποβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών.


Το 2021 λοιπόν μας έδειξε πως όλα, μα όλα μπορούν να πάνε στραβά...

Παγετοί, καύσωνες, χαλάζια, ξηρασία και φωτιές. Την τελευταία 5ετία, είναι η αλήθεια πως ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται ολοένα και πιο έντονα. Γεννάται λοιπόν το ερώτημα για το πως μπορούμε να προσαρμοστούμε σε τέτοιες καταστάσεις. Υπάρχει χρόνος και τρόπος οικονομικά βιώσιμος για να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες; Ο κόσμος κινείται ταχύτατα, μα παράλληλα και πολύ μπερδεμένα. Υπάρχει μια τεράστια προσπάθεια να προλάβουμε τις επικείμενες αλλαγές του κλίματος, αλλά κάτι τέτοιο αναταράσσει τις ισορροπίες που δημιουργήθηκαν εδώ και δεκαετίες.


Δείτε το Ντοκιμαντέρ του The Greek Vineyard για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην Αμπελουργία:


Παρόλα τα προβλήματα ο τρύγος εξελίχθηκε ομαλά... Σε περιοχές κυρίως της Νότιας Ελλάδας οι στρεμματικές αποδόσεις ήταν σημαντικά μειωμένες, ενώ στην Βόρεια Ελλάδα η παραγωγή ήταν αρκετά καλύτερη τόσο σε όγκο όσο και σε ποιότητα.


Τιμές σταφυλιών... Αλλαγές την τελευταία στιγμή!

Δυο Χρόνια τώρα η κατάσταση με την Πανδημία του Covid 19 έφερε τα πάνω κάτω. Με την εστίαση κλειστή για σχεδόν 9 μήνες στα 2 lockdown, η κατανάλωση του οίνου αλλά και των νωπών φρούτων και λαχανικών μειώθηκε. Και με όλο αυτό το απόθεμα οίνου στα οινοποιεία στην αρχή του έτους, υπήρχε μεγάλη ανησυχία πως οι τιμές των σταφυλιών θα κατρακυλήσουν λόγω της μειωμένης ζήτησης. Κερασάκι στην τούρτα όλων των παραπάνω ήταν και η πολύ καλή "γέννα" των σταφυλιών σε όλη την Ελλάδα (αναμέναμε να είναι μια απο τις πιο παραγωγικές χρονιές της τελευταίας 10ετίας σε πολλές περιοχές της χώρας).


Δείτε το αφιέρωμα του The Greek Vineyard για την επίπτωση του Covid 19 στην κατανάλωση οίνου:


Δυο παράγοντες έπαιξαν τον σημαντικότερο ρόλο στην ανατροπή αυτού του επικείμενου κινδύνου. Ο πρώτος είναι το ελπιδοφόρο και δυναμικό άνοιγμα της εστίασης την άνοιξη και το πολύ ομαλό καλοκαίρι που έφερε τουρισμό και υψηλή κατανάλωση. Ο δεύτερος ρόλος παίχτηκε από τον καιρό. Με όλα αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η παραγωγή μειώθηκε και μαζί με αυτή μειώθηκε και η προσφορά. Συνεπώς, η καλή πορεία της αγοράς λόγω της μινι-ανάκαμψης παράλληλα με την μειωμένη προσφορά σταφυλιών λόγω των ζημιών από τον καιρό, ανέτρεψε το κλίμα απαισιοδοξίας και έφερε καλύτερες από τις αναμενόμενες τιμές.


Η γνώμη του The Greek Vineyard για την φετινή χρονιά;

Θεωρώ πως το 2021 ήταν μια από τις δυσκολότερες καλλιεργητικές χρονιές της τελευταίας δεκαετίας, με ακραία καιρικά φαινόμενα σε συνδυασμό με την δύσκολη οικονομική κατάσταση από την πανδημία του Covid 19 αλλά και την συνεχή αύξηση των τιμών των καυσίμων και των αναλώσιμων (λιπάσματα, σκευάσματα φυτοπροστασίας, υλικά κ.α.). Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού αντιμετώπιζα συνεχώς προβλήματα από τις ακραίες θερμοκρασίες και τις φωτιές σε όλη την Ελλάδα. Παρόλα αυτά φτάσαμε στον τρύγο αισίως και παρόλα τα προβλήματα και την ποιοτική υποβάθμιση σε κάποιες περιοχές, το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από αυτό που αναμέναμε.


Ας ελπίσουμε πως αυτή η χρονιά θα κάνει πολλά χρόνια να ξαναέρθει!




Σύνταξη: ΤΣΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / Γεωπόνος - Οινολόγος MSc

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Kommentare


bottom of page