top of page

Φύτευση νέου αμπελώνα | Τι πρέπει να προσέξω; | Οδηγός απο το The Greek Vineyard

Μάρτιος!

Ο μήνας των νέων φυτεύσεων ξεκίνησε! Και μπορεί να έχετε αγοράσει ήδη τα νέα σας πρέμνα αλλά σίγουρα υπάρχουν λεπτομέρειες που μπορεί να σας διαφεύγουν. Και αυτές οι λεπτομέρειες έχουν τεράστια σημασία για την επιτυχία της νέας σας φύτευσης. Το The Greek Vineyard συλλέγει σημαντικές πληροφορίες και σας τις παρουσιάζει σε ένα σύντομο άρθρο για τις νέες φυτεύσεις.


Επιλέξτε την τοποθεσία του νέου σας αμπελώνα: Οκ, μπορεί να έχετε ήδη ένα αγρόκτημα και αυτό το βήμα να σας φαίνεται περιττό. Όμως αν πρόκειται να αγοράσετε γη, επιλέξτε με σοφό τρόπο. Πως θα γίνει αυτό; Επιλέγουμε πάντα αγροτεμάχια σε πλαγιές (αν υπάρχουν στην περιοχή μας), διότι αυτά τα αγροτεμάχια έχουν καλή αποστράγγιση νερού και καλύτερη έκθεση στον ήλιο, αλλά επίσης δεν κινδυνεύουν απο παγετούς ή/και υπερβολική υγρασία. Τα αγροτεμάχια που επιλέγουμε για τον μελλοντικό μας αμπελώνα να είναι όσο το δυνατόν πιο γόνιμα, χωρίς αδιαπέραστες μάργες (πλάκες στο υπέδαφος που αργότερα θα εμποδίσουν το ριζικό σύστημα αλλά θα κάνουν και την εγκατάσταση των πασσάλων εφιάλτη). Μια έρευνα σε γειτονικά αγροτεμάχια και ερωτήσεις σε άλλους καλλιεργητές μπορεί να σας δώσουν την απάντηση για το τι έδαφος έχει η περιοχή γύρω απο το υποψήφιο προς αγορά αγροτεμάχιο. Η καλύτερη εικόνα φυσικά είναι αυτή της εδαφοτομής που θα σας λύσει όλες τις απορίες σχετικά με το υπέδαφος. Αποφύγετε εδάφη που κρατούν νερό, είναι βαριά ή πολύ αμμουδερά.


Προετοιμασία εδάφους - Χάραξη αμπελώνα: Η προετοιμασία περιλαμβάνει βαθύ όργωμα στις περισσότερες περιπτώσεις. Ένα βαρύ μηχάνημα υψηλής ισχύος με μονό-ίνο άροτρο είναι η καλύτερη επιλογή. Αν παρόλα αυτά συντρέχουν άλλοι λόγοι, όπως μεγάλες πλάκες μαργών ή πέτρες και βράχοι, ίσως το ρίππερ βαρέου τύπου να είναι καλύτερη επιλογή. Η άροση θα αφρατέψει το χώμα, θα το ομογενοποιήσει και θα καταστρέψει αδιαπέραστες πλάκες που θα εμποδίσουν αργότερα το ριζικό σύστημα και την τοποθέτηση των πασσάλων. Το όργωμα πρέπει να γίνεται το προηγούμενο καλοκαίρι από την φύτευση. Έτσι ο επερχόμενος χειμώνας με τις βροχές, τα χιόνια και το κρύο θα επιφέρει διάσπαση των μεγάλων σβόλων και ψιλοχωμάτισμα της επιφάνειας του αγροτεμαχίου. Παρόλα αυτά πριν την φύτευση καλό είναι να ομαλοποιήσετε το έδαφος με έναν καλλιεργητή ή με δισκοσβάρνα. Αυτό θα βοηθήσει στις εργασίες χάραξης και φύτευσης. Πριν την φύτευση μετρήστε καλά το αγροτεμάχιό σας για να υπολογίσετε με μολύβι και χαρτί τις σειρές σας. Αποφύγετε τεράστιες σε μήκος σειρές που είναι ευάλωτες σε ισχυρούς ανέμους. Δημιουργήστε άνετα "κεφαλάρια" για να κινούνται όλα τα μηχανήματά σας χωρίς δυσκολίες. Πρέπει πάντα να υπολογίζετε πάντα τουλάχιστον 8 με 9 μέτρα "κεφαλάρια" ούτως ώστε να μπορούν να γυρνούν όλα σας τα μηχανήματα άνετα και χωρίς να βγαίνουν σε δρόμους (ειδικά ασφαλτόδρομους όπου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ατυχήματος).

Και ένα μυστικό! Σειρές πάνω απο 100 μέτρα δημιουργούν αίσθημα εγκλωβισμού στους εργάτες και κάνουν την εργασία μέσα σε αυτές τις γραμμές λιγότερο ευχάριστη.

Κακά τα ψέματα όλοι περιμένουν να βγούν στο κεφαλάρι για να πάρουν μια ανάσα, να πιουν λίγο νερό ή να τσιμπήσουν κάτι!

Οι αποστάσεις φύτευσης ποικίλουν ανάλογα με την ποικιλία, το έδαφος, το τύπο διαμόρφωσης, το μέγεθος των μηχανημάτων μας, το αν πρόκειται για οινοποιήσιμο ή επιτραπέζιο σταφύλι αλλά και πολλούς άλλους παράγοντες. Συνήθως για οινοποιήσιμες ποικιλίες οι αποστάσεις 2,2 έως 2,8 μέτρα μεταξύ των σειρών και 0,9 εως 1,3 μέτρα μεταξύ των πρέμνων είναι οι πιο συνηθισμένες ενώ για επιτραπέζιες ποικιλίες οι αποστάσεις συνήθως είναι 2,5 έως 3,2 μέτρα μεταξύ των σειρών και 1,2 έως 2 μέτρα μεταξύ των πρέμνων. Συμβουλευτείτε τον γεωπόνο σας για περισσότερες πληροφορίες.


4. Βασική λίπανση

Πριν την φύτευση αλλά και πριν την παραγγελία των πρέμνων οφείλετε να κάνετε μια καλή εδαφολογική ανάλυση. Θα σας δώσει πολύτιμες πληροφορίες για την θρεπτική κατάσταση του εδάφους και τις φυσικές του ιδιότητες για την επιλογή του καταλληλότερου υποκειμένου. Έχοντας εικόνα για την θρεπτική κατάσταση του εδάφους μπορείτε να κάνετε τους απαραίτητους εμπλουτισμούς σε θρεπτικά στοιχεία. Ο Φώσφορος (P) και το Άζωτο (N) είναι απαραίτητα στοιχεία για την δόμηση της ρίζας και των βλαστών. Όμως καλό είναι να εμπλουτίσετε το έδαφος και με Κάλιο (Κ) το οποίο είναι δυσκίνητο και δύσκολα μπορεί να ξεπλυθεί. Άρα μια καλή "αποθήκη" θρεπτικών συστατικών πριν την φύτευση είναι μια επένδυση που θα αποδώσει μεσοπρόθεσμα. Αν θες να μάθεις περισσότερα για την Βασική Λίπανση νέου αμπελώνα δες αυτό το επεισόδιο απο το The Greek Vineyard.

5. Φύτευση και υποστύλωση αμπελώνα

Ήρθε η ώρα! Το άγχος φυσικά μεγάλο για την "επιχείριση" εγκατάστασης, όμως όλα θα πάνε καλά. Προετοιμάστε το προσωπικό σας, δώστε σαφής οδηγιές για το πως θα γίνει η φύτευση, ειδικά άν έχετε εργάτες που δεν γνωρίζουν καλά την δουλειά. Τα πρέμνα καλό είναι μια ημέρα πριν την φύτευση να ενυδατωθούν σε λουτρό νερού. Με αυτό το τρόπο η επιτυχία ριζοβολίας θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Αν παρόλα αυτά ο όγκος είναι μεγάλος, φροντίστε να ποτίσετε καλά τα φυτά μετά την φύτευση. Πριν την φύτευση κόψτε τις ρίζες των έριζων εμβολιασμένων φυτών στα 5 εκ. Η φύτευση μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους. Ο πρώτος τρόπος είναι ο πιο κλασσικός. Με ένα αιχμηρό εργαλείο ανοίγουμε τρύπα στο έδαφος και τοποθετούμε το πρέμνο στην τρύπα. Το εμβόλιο πρέπει να παραμείνει πάνω απο το έδαφος. Ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος να ριζοβολήσει το εμβόλιο και να αποβληθεί από το υποκείμενο. Μετά την τοποθέτηση ποτίστε καλά ούτως ώστε να κλείσει καλά η τρύπα και το χώμα να αγκαλιάσει καλά το νεαρό πρέμνο. Ο δεύτερος τρόπος είναι ο πιο σύγχρονος. Με πιστόλια νερού, εργαλεία δηλαδή που στο άκρο τους έχουν jet νερού, ανοίγονται τρύπες και ταυτόχρονα εμπλουτίζεται το σημείο φύτευσης με το απαραίτητο νερό. Το πρέμνο σε αυτήν την περίπτωση μπαίνει με το χέρι ή με την χρήση μιας διχάλας. Φυσικά αυτός ο τρόπος απαιτεί να έχετε ψεκαστικό βυτίο που θα μπορεί να στέλνει επαρκή ποσότητα νερού υπό πίεση. Ο τρίτος τρόπος εφαρμόζεται σε περιοχές με αμμώδη εδάφη. Στην περίπτωση αυτή φύτευση γίνεται και πάλι με διχάλα απευθείας στο έδαφος χωρίς το άνοιγμα τρυπών. Φυσικά και σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να ποτίσετε.

Μετά την φύτευση ακολουθεί η εγκατάσταση του συστήματος υποστύλωσης. Και εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Το σύστημα υποστύλωσης πρέπει να εξυπηρετεί το σχήμα διαμόρφωσης και να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις νέες απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής. Το "σταύρωμα" (δηλαδή το σημείο όπου θα σχηματίζονται αμφότεροι οι βραχίονες ή οι αμολυτές) πρέπει να γίνεται σε υψηλότερο σημείο από αυτό που είχαμε συνηθίσει. Από τα 40-50 εκ των παλαιότερων σχημάτων περνάμε στα 70 - 80 εκ. Αυτό φυσικά απαιτεί ψηλότερους πασσάλους, πιο ενισχυμένο πάχος και μεγαλύτερη διείσδηση στο έδαφος για να αντιστέκεται στις πιέσεις που ασκούν οι ισχυροί άνεμοι στις γραμμές μας. Το "σταύρωμα" σε μεγαλύτερο ύψος προσφέρει καλύτερο αερισμό και προστατεύει τα σταφύλια από την βραδινή ακτινοβολία τους εδάφους, καθώς τα καλοκαίρια γίνονται ολοένα και πιο ξηρά αλλά και πιο θερμά. Οι πάσσαλοι μπορεί να είναι γαλβανισμένοι μεταλλικοί ή μεταλλικές πασσαλογωνίες ή τσιμεντένιοι ενώ υπάρχουν και ειδικά επεξεργασμένοι ξύλινοι πάσσαλοι αλλά και πλαστικοί πάσσαλοι. Οι πιο σύγχρονες φυτεύσεις γίνονται με μεταλλικούς γαλβανισμένους πασσάλους τύπου Ω, καθώς δεν σκουριάζουν, έχουν ιδιαίτερα υψηλή ανθεκτικότητα αλλά και ελαστικότητα που συγχωρεί λάθη σε χειρισμό μηχανημάτων. Η τοποθέτηση, ανάλογα με τον τύπο του πασσάλου μπορεί να γίνει με άνοιγμα τρυπών με αρίδα, ή με κρούση με βαριά (μεγάλο σφυρί) ή με σύγχρονα υδραυλικά μηχανήματα και σκαπτικά τσαπάκια.


Δες σε αυτό το βίντεο του The Greek Vineyard πως τοποθετούνται γαλβανιζέ πάσσαλοι με υδραυλική κολώνα σε γεωργικό ελκυστήρα (τρακτέρ)

6.Το αρδευτικό σύστημα

Εφόσον υπάρχει η δυνατότητα άρδευσης θα χρειαστείτε να σχεδιάσετε ένα αρδευτικό δίκτυο που να πληρεί όλες τις σύγχρονες καλλιεργητικές απαιτήσεις. Ανάλογα με την προέλευση του νερού θα χρειαστείτε τα αντίστοιχα απαραίτητα φίλτρα. Αν πρόκειται για νερό γεώτρησης, ένα φίλτρο άμμου συνήθως επαρκεί. Αν όμως το νερό προέρχεται απο ταμιευτήρα (τεχνητή λίμνη) θα χρειαστεί και φίλτρο gravel (φίλτρο χαλικιού ή χαλαζία) για να συγκρατηθούν τα οργανικά υπολείμματα. Οι ενσωματωμένοι σταλλάκτες (τύπου λαβύρινθου) είναι πιο αξιόπιστοι σε σύγκριση με τους καρφωτούς σταλλάκτες. Είναι αυτορυθμιζόμενοι και αυτοκαθαριζόμενοι στις περισσότερες περιπτώσεις και η τιμή τους πλέον είναι αρκετά προσιτή. Η παροχή των σταλακτών πρέπει να είναι χαμηλή. Συνήθως οι σταλλάκτες απόδοσης 2,2 ή 4 λίτρων/ώρα είναι οι πιο δημοφιλείς. Και αυτό γιατί το αργό πότισμα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό σε σύγκριση με την ραγδαία κατάκλιση του εδάφους με νερό. Η ραγδαία κατάκλιση οδηγεί στον σύντομο κορεσμό του εδάφους σε μικρό βάθος από την επιφάνεια, με αποτέλεσμα το υπόλοιπο νερό να απορρέει και να χάνεται.


Σταλλάκτης τύπου λαβύρινθου


Το νερό αποτελεί παράγοντα - κλειδί για την ανάπτυξη των νεαρών πρέμνων αλλα και την μελλοντική ποιότητα και ποσότητα παραγωγής. Το The Greek Vineyard θα δημιουργήσει σύντομα μια πλήρη σειρά οδηγών για την άρδευση του αμπελιού.


Αυτά λοιπόν ήταν μερικά βασικά βήματα που πρέπει να μελετήσετε πριν φυτέψετε το νέο σας αμπέλι!

Δείτε και τον οδηγό που δημιουργήσαμε στο κανάλι μας στο Youtube για τις φυτεύσεις νέου αμπελώνα:

Και μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube! Εκεί ανεβάζουμε τακτικά νέους αμπελουργικούς οδηγούς!



Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page